2019. március 14., csütörtök 08:39

A Miniszterelnökség közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. március 14., csütörtök (OS) - Az 1848/49-es szabadságharcra emlékeznek a magyar közösségek

    Világszerte megünneplik a magyar szervezetek és közösségek március 15-ét. A megemlékezésnek Európától Ausztráliáig közösségformáló szerepe is van, sok település együtt ünnepel, és sok helyre érkeznek vendégek Magyarországról vagy más magyarlakta régióból. A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által indított Kőrösi Csoma Sándor és Petőfi Sándor Program ösztöndíjasai a világ minden táján aktívan részt vesznek az ünnepségek szervezésében.

A rendhagyó történelemórák, előadások, ünnepségek már a 15-ét megelőző hétvégén elkezdődtek és az azt követő héten is folytatódnak. Egyházak, helyi politikai és civil szervezetek, magyar iskolák, nagykövetségek vállalják magukra az események szervezését, amelyben aktívan részt vesz a Petőfi Sándor Program 72 és a Kőrösi Csoma Sándor Program 140 ösztöndíjasa, sőt, nem egy helyen az ő munkálkodásuk eredményeképpen kezd meghonosodni, vagy felelevenedni az ünnep.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc valamennyi fontos helyszínén, és a forradalmárokhoz köthető helyszíneken is szerveznek ünnepi programokat, így például Medgyesen, Segesváron, Petőfi feltételezett elestének helyén, a 2005-ben újjáépített Ispánkúti Petőfi-emlékműnél, a győztes piski csata helyszínén vagy Székelykeresztúron, ahol két éve újra elültették Petőfi körtefáját.

     Kiadó: Miniszterelnökség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.