2019. március 18., hétfő 17:18

Az Igazságügyi Minisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. március 18., hétfő (OS) - Az új közigazgatási bírósági rendszer a Velencei Bizottság jelentése szerint megfelel az európai normáknak

A Velencei Bizottság 2019. március 18-án közzétett jelentése a magyar közigazgatási bíráskodásról szóló törvényekkel kapcsolatban elismeri, hogy "egy új közigazgatási bírósági szervezet létrehozatala a nemzeti jogalkotó szuverén döntési körébe tartozik, és teljes mértékben megfelel az európai normáknak és gyakorlatoknak." A jelentés ezen kívül üdvözli, hogy "az igazságügyi miniszter már a jelentéstevők budapesti látogatása során is kijelentette, hogy a Kormány figyelembe veszi majd a Velencei Bizottság kritikáit és javaslatait". Az Igazságügyi Minisztérium álláspontja szerint a 2018. december 12-én elfogadott törvények a kezdetektől fogva biztosították a létrehozandó közigazgatási bíráskodási rendszer hatékonyságát és függetlenségét. Ugyanakkor a Velencei Bizottsággal való konstruktív együttműködésre tekintettel, az Országgyűlés elé már 2019. március 12-én benyújtásra került az a törvénymódosító javaslat, amely átvezeti a Velencei Bizottság által előzetes tervezet formájában az igazságügyi miniszter számára korábban megküldött ajánlások tartalmi elemeit.
     Kiadó: Igazságügyi Minisztérium