2019. március 18., hétfő 20:23

A Charta XXI. Egyesület közleménye
    Budapest, 2019. március 18., hétfő (OS) - Barátságnapok szervezését javasolta Boldizsár Gyula a Felvidék Ma cikkében. A szlovákiai megyék déli, magyar lakosságú községeinek és az északi, szinte csak szlovákok által lakott községeknek a lakossága egymással szerződéses kapcsolatot építhetne ki. Hol az északiak látogatnának délre, hol a déliek északra. Sportolással, kulturális bemutatókkal, egymás konyhájának megismerésével, azaz színes, vidám együttléttel telne el egy-egy ilyen nap. Kiderülne, hogy nincs alapja a másik nemzet iránti előítéleteknek, nem ellenségek, hanem társak vagyunk.

A Charta XXI. Egyesület az ilyen - személyek közötti - közeledésnek óriási jelentőséget tulajdonít. A határon kívül élő magyarság megmaradásának feltétele, hogy ne ellenséges közegben kelljen élniük. A kiegyezéskori Magyarországon kialakult, és Trianon óta mélyen rögzült a szlovákokban, hogy a magyar ellenség és veszélyt jelent rájuk. Hamis történelmi sztereotípiák gátolják a normális emberi kapcsolatokat. A magyar és a szlovák többségű önkormányzatoknak minden lehetőségük megvan arra, hogy személyes megtapasztalás révén polgáraikban oldódjanak a hibás beidegzések. A Boldizsár Gyula által felvetett barátságnapok hálózatába esetleg bekapcsolódhatnának magyarországi, erdélyi, délvidéki, kárpátaljai települések is.
Ma is léteznek ilyen kapcsolatok, az országos média számára ezek sikerének nincs hírértéke. A jelentősége azonban nem ettől, hanem az emberek gondolkodásának változásától függ. Sok sikert kívánunk!

Kiadó: Charta XXI. Egyesület