2019. március 22., péntek 20:54

A Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre közleménye
    Budapest, 2019. március 22., péntek (OS) - A "Történelmi Filmklub, a GULÁG-GUPVI Emlékévben készült filmek bemutatása" című projekt következő állomásai Miskolc és Mezőberény. Március utolsó csütörtökén, egy napon, három helyszínen is levetítik a pécsi Német Kör filmjét, a magyarországi németek elhurcolásáról szóló ismeretterjesztő filmet, a GUPVI lágerek foglyait.

    A Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre/Német Kör/ 2008-tól foglalkozik aktívan a Málenkij Robot történetének intenzív kutatásával, interjúk készítésével. A német nemzetiségi egyesület vezető szerepet tölt be az eddig elhallgatott történelmi korszak, 1944-49 közötti időszak kutatásában, és azok nyilvánosságra hozatalában. Több könyvet és dokumentumfilmet készített a témában.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósuló Történelmi Filmklub 4 magyar (Vecsés, Ceglédbercel, Miskolc, Mezőberény)  és 4 határon-túli (Beregszász (Ukrajna), Szepsi (Szlovákia), Zombor (Szerbia), Kolozsvár (Románia) helyszínen vetíti a filmeket.

A program filmjei: A GUPVI lágerek foglyai 1-2.rész, Be nem gyógyult sebek, Kicsi munkán a Kaukázusban, Kifutás, Kárpátaljai tragédia, Nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek.
Az ismeretterjesztő- és dokumentumfilmek rendezői: Gulyás Gyula, Hajduk Márta, Osgyán Gábor és Rozsnyai Ilona.

A dokumentumfilmek bemutatják a magyar és német polgári áldozatok Málenkij robotra hurcolásának történetét, a szovjet GULÁG-GUPVI lágerek és kényszermunkatáborok életét.

     Kiadó: Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.