2019. március 25., hétfő 14:13

A Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesületének közleménye (2. rész)
    Budapest, 2019. március 25., hétfő (OS) - 34 féle száraz macskatápot tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete a termékcímkén szereplő információk alapján. Értékelték, hogy mennyire részletes a tájékoztatás, és milyen összetevőket tartalmaznak a tápok. Úgy tűnik, hogy tájékoztatás terén még van hova fejlődniük a gyártóknak, ugyanis sok terméknél az sem derül ki mennyi hús van bennük.

A tesztben zömmel a drágább (2100-4000 Ft/kg) szakáruházi termékek vezetik a listát, de szintén az élmezőnyben találjuk szupermarketek és drogériák olcsóbb, saját márkás termékeit is 1200-1300Ft/kg egységárral. Ezek főleg magas állati fehérje tartalmuk miatt kaptak sok pontot, többségüknél a gabona nem az összetevő lista elején szerepel, valamint azért, mert a csomagolásról viszonylag részletesen kiderül, hogy mi van termékben.

A teszt alapján úgy tűnik, a tájékoztatás nem a gyártók erőssége. A 34 termékből mindössze ötnél tüntette fel a gyártó mindegyik összetevőt százalékos arányban. 14 macskatápnál még az sem derül ki, hogy mennyi hús vagy állati származék van bennük, de a többi összetevőről se sokat tudunk meg.

Kis állat nagy biznisz

A kisállattartás nagy üzlet az Európai Unióban. Az állateledelekből az EU-ban csak 2017-ben 20,5 milliárd euró értékben vásároltunk. Itthon több mint 30 milliárd forintot költünk évente házi kedvenceinkre, amelyek közül a macskák vezetik a listát: mintegy 2,2 millió cicát tartunk.

A teljes teszt ingyenesen megtekinthető itt:

Kiadó: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete