2019. március 25., hétfő 14:24

Az Állami Számvevőszék közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. március 25., hétfő (OS) - A törvénysértő DK tovább fenyegeti a Számvevőszéket - reagálás Gréczy Zsolt közleményére

A jogállami normákkal és az európai értékekkel teljes mértékben ellentétes módon a Demokratikus Koalíció tovább fenyegeti és rágalmazza a független Állami Számvevőszéket. Az ÁSZ határozottan felszólítja a DK-t, hogy az alaptalan vádaskodás helyett tartsa be a hatályos magyar törvényeket. Az ÁSZ figyelemfelhívással fordul a nemzetközi szervezetekhez, hogy a döntő mértékben közpénzekből gazdálkodó Demokratikus Koalíció pártpolitikai alapon próbálja befolyásolni a független közpénzügyi ellenőrzést. Mindezt úgy, hogy évek óta nem tartja be a pártok gazdálkodására, illetve a közpénzek felhasználására vonatkozó törvényi előírásokat.

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője vasárnap újabb vádaskodó kirohanást intézett az Állami Számvevőszék ellen. A DK politikusa az ÁSZ elnökének levelére reagáló közleményében nyíltan megfenyegette az Országgyűlés független közpénzügyi ellenőrző szervét.

A Demokratikus Koalíció 2014-2018. években összesen mintegy 700 millió forint költségvetési támogatásban részesült, továbbá a 2018. évi országgyűlési választási kampányához további, mintegy 200 millió forint közpénzt használt fel. A közpénzek felhasználására, illetve a pártok gazdálkodásra vonatkozó törvényi előírásokat ugyanakkor a DK számos ponton megsértette.

Az ÁSZ már a DK 2013-2014. évekre vonatkozó, 2016. augusztus 24-én lezárt ellenőrzése során szabálytalanságokat tárt fel.

Kiadó: Állami Számvevőszék