2019. március 26., kedd 14:59

Az Állami Számvevőszék közleménye (3. rész)
    Budapest, 2019. március 26., kedd (OS) -

    A Jobbik gazdálkodása, a közpénzekkel való elszámolása 2010-ben, 2011-ben, 2012-ben, 2013-ban, 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban sem felelt meg a törvényi előírásoknak, a Jobbik beszámolói egyik évben sem mutattak megbízható és valós képet. Az ÁSZ feltárta továbbá, hogy a Jobbik 2017-ben, majd a 2018-as országgyűlési kampány során is tiltott támogatást fogadott el, megsértve a vonatkozó jogszabályt.

Mindez azt jelenti, hogy a DK és a Jobbik a fenti években az adófizetők, valamint a saját támogatóik, tagságuk felé sem számoltak el szabályszerűen.

Az ÁSZ a párttörvény előírásaira hivatkozva leszögezi: alapvető jogállami érdek, hogy a pártok szabályszerűen, elszámoltathatóan és átláthatóan gazdálkodjanak az adófizetőktől és a támogatóiktól kapott pénzekkel. Az egyes pártok gazdálkodásában feltárt törvénysértésekért és azok törvényekben rögzített jogkövetkezményeiért az érintett pártoknak kell vállalniuk a felelősséget.  

A jogállami normákkal és az európai értékkel teljes mértékben ellentétes, hogy az érintett pártok és képviselőik a felelősségvállalás helyett az Állami Számvevőszék függetlenségét támadják, és pártpolitikai nyomásgyakorlással próbálják befolyásolni a független közpénzügyi ellenőrzést.
    
     Kiadó: Állami Számvevőszék

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.