2019. március 28., csütörtök 06:08

A Reális Zöldek Klub közleménye
    Budapest, 2019. március 28., csütörtök (OS) - Az ENSZ egy helyben topog a cselekvést illetően. Csütörtökön a köztársasági elnök felszólal az ENSZ-közgyűlés éghajlatváltozással és a fenntartható fejlődéssel foglalkozó magas szintű vitáján. Vezető kutatókkal folytat megbeszélést Bostonban.

    Budapesten, kis jégkorszak ért véget 1850 körül, az iparosítás még alighogy megkezdődött. A Duna befagyása újsághír lett, mint napjainkban az, hogy a klímaváltozás szempontjából Magyarország a legsérülékenyebb ország. 1864 januárjában farsangi ünnepélyt tartottak a Duna jegén, 1879-ben, 1885-ben, 1891-ben is befagyott a Duna, és sokan hídpénzt akartak spórolni. 1891január 4-én tömegbalesetben 25-en beszakadtak a jégen. A bűntudat-orientált európai ember a boszorkányokban találta meg a rossz idő okát. Elődeink az időjárás változásról :  "Megölte valaki magát, Az hozta ezt a rút időt" (Petőfi:Téli világ).  A fenntartható fejlődés fából csinál vaskarikát! A Riói Konferencia a környezeti szempontot a növekedés korlátjaként vezette be. Tehát, nem a növekedés peremfeltételeként értelmezte azt, ami –rövid és közép távon– még elfogadható lett volna. Azonban a korlátként történő szembeállítás súlyos hiba volt, amit már régóta észre kellett volna venni, továbbá rég ki kellett volna javítani.
Ideális az lett volna, ha a környezeti szempont a növekedés motorjaként kerül értelmezésre. Az így szembeállított környezeti és növekedési szempont összeeszkábálásából jött létre egy fogalmi nonszensz, a “fenntartható fejlődés".
Juhos László, elnök


     Kiadó: Reális Zöldek Klub

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.