2019. március 28., csütörtök 06:09

A Magyar-Osztrák-Bajor Társaság közleménye (2. rész)
    Budapest, 2019. március 27., szerda (OS) - Ünnepi megemlékezés Budán, a II. Rákóczi Ferenc emlékév és a Nagyságos fejedelem születésnapján.

    Újbuda alpolgármestere ünnepi előadásában II. Rákóczi Ferenc emberi nagyságát, a magyar történelemben kiemelkedő, önzetlen áldozatát és hazaszeretetét hangsúlyozta. A Pozsonyból érkezett szlovák történész – muzeológus, tolmács segítségével adta át gondolatait a hallgatóságnak. II. Rákóczi Ferenc minden magyar ember számara, a nemzet iránti hűség, önfeláldozás és az államférfiúi minőség példaképe. Soha addig nem látott konszenzus és nemzeti egység jött létre a Kárpát-medence magyarsága és a másajkú népek együttműködésével. A Felvidéken nemhiába nevezte fejedelmünk a ruszinokat a "legkedvesebb népemnek", vagy a tót atyafiainkat sokszor dicsérte meg hűségükért, bátorságukért. A Kápát-medence népei hosszú évszázadokon keresztül tudták hol a helyük. Idegen, hatalmak lassan csepegtették a gyűlölet mérgét, a nem magyar ajkúak szívébe. Rákóczi korában erről még nem volt szó, de 1848/1849-ben és első világháború korában már egyértelművé vált az, hogy a méregnek különösen erős hatása volt. A 19-ik és 20-ik században megdöbbentő gyűlölettel estek a magyaroknak, időről időre másajkú népeink.
     Kiadó: Magyar-Osztrák-Bajor Társaság

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.