2019. március 28., csütörtök 09:09

A Magyar Hollywood Tanács Egyesület közleménye
    Budapest, 2019. március 28., csütörtök (OS) - Várkonyi Mihály-emléknap

        Várkonyi Mihály, a kolozsvári filmfelvételek egyik legfoglalkoztatottabb színésze, a magyar filmek első férfisztárja 1891. március 31-én született Kisvárdán. A Magyar Hollywood Tanács két éve a színész szülővárosában tudta megrendezni a megemlékezést, 2018-ban pedig március 31-ét Várkonyi Mihály-emléknappá nyilvánította. A Tanács idén Budapesten tartotta meg a világhírű színészről - immár hagyománnyá vált - megemlékezését
     Várkonyi 1912-ben, a Színművészeti Akadémia másodévének elvégzése után került a kolozsvári színház társulatához. Összesen 38 magyar némafilmben játszott. 1924-ben Hollywoodba szerződtette. Ezekben az években vette fel a Victor Varconi nevet, mely hamarosan világhírűvé vált. Számos amerikai és európai szuperprodukció főszerepét játszotta el. Legemlékezetesebb közülük a Pompei végnapjai. Kelet-európai akcentusa miatt a hangos film megjelenése után külföldi, akcentussal beszélő karaktereket alakított. 1930 és 1959 között több mint 50 filmben szerepelt. 1976-ban, szívroham következtében halt meg Santa Barbarában.
     Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke megemlékezésében bemutatta Várkonyi Mihály filmes szakmai életét, sikereit. Hangsúlyozta, hogy a világhírű színész méltatlanul kevés figyelmet kap szülőföldjén. A Magyar Hollywood Tanács sok más, magyar származású hollywoodi sztár szülőhelyén emléktábla állításában vett részt. Ez a határozott szándéka Várkonyi Mihály szülővárosában is. Az est vendége Domján Kata filmszínésznő volt.

     Kiadó: Magyar Hollywood Tanács Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.