2019. március 28., csütörtök 12:02

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. március 28., csütörtök (OS) - 25 év szemete – az ombudsman és a jövő nemzedékek szószólója a hatóságok fellépését sürgeti Egy panaszos azzal fordult az alapvető jogok biztosához, hogy a szomszédos ingatlanon csaknem 25 év alatt nagy mennyiségű hulladékot halmoztak fel. Emiatt korábban több hatóságot is megkeresett, azonban senki sem intézkedett eredményesen az egészséget és a környezetet is veszélyeztető állapotok felszámolására. Székely László ombudsman és helyettese, Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója közös vizsgálatukban megállapították, hogy részben a hatóság eredménytelen fellépése, részben az együttműködést megtagadó, a szemetet felhalmozó személy okolható a helyzetért.

    A panasz alapján felmerült az egészséges környezethez, a testi és lelki egészséghez, valamint a tisztességes eljáráshoz való jog sérelmének gyanúja. Az alapvető jogok biztosa és a jövő nemzedékek szószólója közös vizsgálatuk kezdetén tájékoztatást kértek az Abdai Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőjétől és a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal vezetőjétől.
A biztos és a szószóló megállapította, hogy mivel az ingatlantulajdonos megszegte a hulladékról szóló törvényben foglalt kötelezettségeit, a hatáskörrel rendelkező jegyzőnek a jogsértés szankcionálásán túl ki kellett volna kényszerítenie a jogszerű állapot helyreállítását. Megállapították továbbá, hogy az ügyben a jegyző a hulladéktörvényen alapuló jogerős és végrehajtható döntést nem hozott.
     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.