2019. március 28., csütörtök 12:02

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleménye (3. rész)
    Budapest, 2019. március 28., csütörtök (OS) -

    Az ilyen ügyekben a panaszos és a távolabbi lakókörnyezet eszköztelen, miközben a hulladék felhalmozása egy ingatlanon, bármilyen céllal történjen is, önmagában is jogellenes cselekmény. Kulcskérdés tehát ezekben az esetekben a hatósági eljárás sikere.
A jelentés megállapította: sem a jegyző levele, amit az eljárás alá vont személynek címzett, sem a határozati forma hiánya, sem pedig a tényállás tisztázásának elmulasztása nem felelt meg a közigazgatási eljárásjog követelményeinek, továbbá sértette a tisztességes eljáráshoz, valamint az egészséges környezethez való jogot.
Az ombudsman és a szószóló felkérte az Abdai Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőjét, hogy határozattal kötelezze a panaszolt személyt az ingatlanon felhalmozott hulladék elszállítására. Szabja ki az ilyen esetekre nézve kötelezően alkalmazandó hulladékgazdálkodási bírságot, a határozat véglegessé válása és a teljesítési határidő elmulasztása esetén pedig rendeljen el végrehajtást.

     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.