2019. március 30., szombat 15:12

A Terrorelhárítási Központ közleménye
    Budapest, 2019. március 30., szombat (OS) - A Terrorelhárítási Központ (TEK) az újabb spekulációk megelőzése és további félreértések elkerülése miatt az alábbi tények közlését látja szükségesnek a terrorcselekmény bűntettének gyanúja miatt előzetes letartóztatásban lévő szír állampolgárral kapcsolatban.

A Terrorelhárítási Központ által folytatott felderítő tevékenység során gyanú merült fel arra, hogy F. Hassan az Iszlám Állam terrorszervezet tagja, és különböző terrorcselekmények elkövetésében vett részt.

A Terrorelhárítási Központ - ahogy ilyen információ esetében az mérlegelés nélkül kötelessége - feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen. A feljelentés alapján büntetőeljárás elrendelésére került sor.

Az ügyben az elmúlt napokban megjelent hamis értesüléseken, spekulációkon alapuló publikációk félreértéseket okoztak, megnehezítik a partnerszolgálati együttműködést, az ügyben eljárók munkáját és a felderítést.

Határozottan kijelentjük, hogy a TEK főigazgatója nem állított olyat, és nem is utalt nyilatkozatában, vagy egyéb módon arra, hogy F. Hassan a görög szolgálat együttműködője. Az ezzel kapcsolatos, a nemzetközi sajtóban is megjelent állításokat a TEK visszautasítja.

A büntetőeljárást a Fővárosi Nyomozó Ügyészség folytatja, ennek célja - F. Hassan cselekményével kapcsolatban - a bizonyítékok beszerzése, azok mérlegelése, illetve a keletkezett adatok alapján dönteni a vádemelésről.

A TEK az Europollal, több ország rendvédelmi szervével és titkosszolgálatával együttműködve mindent megtesz annak érdekében, hogy munkájukat felderítési tevékenységével támogassa.

A TEK - az eljárás eredményes befejezése érdekében - nyomatékosan kéri a média munkatársait mértéktartó hozzáállás tanúsítására, továbbá tényszerű, tárgyilagos tájékoztatásra az ügyben.

Kiadó: Terrorelhárítási Központ