2019. április 5., péntek 12:06

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleménye (3. rész)
    Budapest, 2019. április 5., péntek (OS) -

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) következetes gyakorlata szerint bírsággal sújt minden olyan politikai szereplőt, aki ebben az időszakban megsérti mindezen követelményeket. A NVB azonban csak utólag képes arra, hogy részlegesen orvosolja a már bekövetkezett jogsértéseket. A probléma nem magyar sajátosság, álláspontunk szerint pedig önmagában nem is a jelenlegi jogi környezet hiányosságaiból, hanem éppen a politikai és alkotmányos kultúra zavarából fakad. Választ lehet rá adni példamutatással, aktív kampánnyal és a politikai-etikai elvek és szabályok betartatásával – a mostani kampányban ezért komoly szerepe lehet az európai parlamenti választások résztvevőinek.

Mindezek előrebocsátásával fordulunk a fenti közös felhívással a kampány valamennyi szereplőjéhez.

Dr. Székely László
az alapvető jogok biztosa

Dr. Szalayné Dr. Sándor Erzsébet
a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes