2019. április 16., kedd 21:52

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. április 16., kedd (OS) - Végjáték: kijutni a tojásból - Elérkezett a végjáték! A Nébih "Túlélő tojások" című élő streamje a végkifejlethez közeledik, vagyis hamarosan várható a kiscsibék kikelése. A keltetőbe tett nyolc tojásból hét eljutott fejlődésének abba a szakaszába, amikor egy napon belül megkezdi a kikelést. A tojás héjának feltörése, és a tojásból való kijutás folyamata akár 4-5 órán át is eltarthat, és sajnos nincs garancia, hogy valamennyi csibe sikerrel jár

    Valami készül! Elérkezett a 21 napos keltetés 20. napja, a tojások a tojásbölcsőből átkerültek a keltető rácsra, hiszen már nincs szükség a forgatásukra. Két tojás már ki is kelt, és várhatóan pár órán belül megindul a többi csibe kikelése is.
Az 1. és 2. tojás sárga magyar tyúktól való. A 3. és 4-es tojásban fekete erdélyi kopasz nyakú tyúk csibéi fejlődnek. A 6. tojásban Wyandotten rejtőzik (ez Magyarországon nem elismert fajta). A 7-esből fogolyszínű magyar tyúk csibéjének kikelését várjuk, a 8-asban pedig kendermagos magyar tyúk csibéje rejtőzik.
A csibék neve a Nébih Facebook oldalán tartott közönségszavazás alapján: Bolyhos, Csébih, Nokedli, Kotkod Ákos, Kukor Ica, Pihe és Radiátor.
A kikelt csibék száradásukig még a keltetőben maradnak, majd biztonságos környezetbe, a Nébih szakemberének felügyelete alá kerülnek két hétre. Várhatóan a kiscsibék fejlődésének kezdetét még egy ideig élőben követhetik az érdeklődők. Ezt követően a kiscsirkék megérkeznek állandó élőhelyükre, ahol már nagyon várja őket egy gondos gazda.
     Kiadó: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.