2019. április 17., szerda 09:00

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. április 17., szerda (OS) - Az innovációs tárca konstruktív együttműködést vár az Akadémiától

    A kormány nem kevesebb, hanem több kutatást szeretne. Az a cél, hogy a hazai tudományos kutatásokra fordított milliárdok a magyar gazdaság hatékonyságát és versenyképességét növeljék. Az innovációs minisztérium az MTA kutatóintézeti hálózata számára teljes tudományos autonómiát biztosító, átlátható, hatékony – a köztestületi irányítástól mentes – szervezeti struktúrát dolgozott ki az MTA Elnöke és az ITM minisztere által március 8-án aláírt szándéknyilatkozatban foglalt megállapodás alapján. A szervezeti megoldás fontos új eleme, hogy az MTA-tól és a kormánytól azonos távolságban lévő, a kutatóhálózati közösség számára az irányításban részvételt biztosító vezetési struktúrát hoz létre.

A tárgyalások során a minisztérium messzemenőkig figyelembe vette az Akadémia által képviselt szempontokat, különös tekintettel azt, hogy a kutatóhálózat továbbra is kormánytól független költségvetési környezetben tudjon működni. Azonban a tárca álláspontja, hogy az aláírt szándéknyilatkozatnak megfelelően ez nem az MTA költségvetési fejezete, hanem a kutatóintézeti hálózat önálló fejezeteként képzelhető el.

Az MTA elnöksége tegnapi ülésén arról határozott, hogy a Közgyűlés elé terjeszti a tárca álláspontját, azonban a kutatóhálózat MTA keretein belül maradását támogatja.
    
     Kiadó: Innovációs és Technológiai Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.