2019. április 17., szerda 11:19

A Magyar Hollywood Tanács Egyesület közleménye
    Budapest, 2019. április 17., szerda (OS) - A Magyar Hollywood Tanács április 18-át Rózsa Miklós-emléknappá nyilvánította.

    Több mint száz filmzenét komponált, háromért Oscar-díjat is kapott. Szimfóniáit, hegedű-, zongora- és gordonkaversenyeit, kamaraműveit, zongoradarabjait és kórusműveit a legnevesebb előadók, világhírű hangszeres szólisták adták elő. 112 éve, 1907-ben született ezen a napon Rózsa Miklós. Apja nagylóci birtokán szívta magába a palóc kultúrát, különösen a zenét, amely meghatározó élmény lett egész életére.
1935-ben kezdődött hollywoodi filmzeneszerzői karrierje, az ő zenéje szól A bagdadi tolvaj, A dzsungel könyve, a Bűvölet (1. Oscar-díj), a Kettős élet (2. Oscar-díj), a Ben Hur (3. Oscar-díj), a Cid, az Ivanhoe, a Julius Caesar és a Quo vadis című filmekben is.
Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke bejelentette, hogy a világhírű zeneszerző fantasztikusan értékes filmzenei életműve előtt adózva a Tanács április 18-át Rózsa Miklós-emléknappá nyilvánítja. A zeneszerző életéről szóló exkluzív megemlékezést tartják majd Rózsa gyermekkorának színhelyén. A nógrádi községben három éve Rózsa Miklós emléktáblát avattak fel.

     Kiadó: Magyar Hollywood Tanács Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.