2019. április 17., szerda 17:02

A Miniszterelnökség közleménye
    Budapest, 2019. április 17., szerda (OS) - A külhoni magyarság jogvédelmének élharcosa távozott közülünk

Megrendüléssel értesültünk Hámos László, a New York-i székhelyű Magyar Emberi Jogok Alapítvány (HHRF) társalapítója és elnöke haláláról. Személyében a diaszpórában élő magyarság kiemelkedő alakja távozott közülünk, aki a világban szétszórtságban élő magyar közösségek megmaradásáért folytatott küzdelem élharcosa volt. Több mint négy évtizedes fáradhatatlan, áldozatos munkájával elévülhetetlen sikereket szerzett nem csak az amerikai, de az erdélyi, kárpátaljai és a Kárpát-medence többi régiójában élő magyarság megőrzése, jogvédelme és magyar identitásának megerősítése területén.
A határon túli magyarok emberi jogi helyzetének folyamatos figyelésével, a jogsértésekkel szembeni rendszeres és határozott fellépéssel, a külhoni magyar kultúra és oktatás támogatásával nagyban hozzájárult a magyarság határok feletti összetartozásának erősítéséhez, a tengerentúli és a Kárpát-medencei magyar közösségek közötti szálak szorosabbra fűzéséhez.
Hámos Lászlót saját halottunknak tekintjük. Együttérzéssel osztozunk családja és a magyar diaszpóra közösségeinek gyászában.

Semjén Zsolt
nemzetpolitikáért felelős