2019. április 18., csütörtök 08:10

A Nők a Balatonért Egyesület közleménye
    Budapest, 2019. április 18., csütörtök (OS) - Mi lesz veled, Balaton? Elég egy pillantás a térképre: Európában nincs még egy olyan csodálatos tó, mint a Balaton. Tiszta vize különleges élővilágnak ad otthont, ezért európai védettséget is élvez. Pihenést, kikapcsolódást, sportolási lehetőséget biztosít mindenkinek. Most még.

    Mohó beruházók vetettek szemet a tópartra, egyre-másra jönnek a hírek új lakóparkok és kikötők terveiről. "Fellendítjük a minőségi idegenforgalmat, hasznosítjuk a partot" -- ígérik. Lassan alig van olyan parti település, ahol idén tavasszal ne jelentek volna meg a láncfűrészek és az égnek meredő daruk, a betonozógépek és a természetes part eltakarására hivatott térkőhalmok.

A Nők a Balatonért Egyesület nem hiszi, hogy egy minőségi turista (a gazdag ember) kikapcsolódni pont ugyanolyan környezetbe vágyik, mint az állandó lakóhelyéül szolgáló lakópark. Mi marad a Balaton vonzóerejéből, ha nem lesz természetes part, szabad strandolási lehetőség, sőt, meg se lehet majd közelíteni a Balatont, mert a lakóparkokkal együtt a kerítések is épülnek.

A Balaton-törvény idén március 15-én elvesztette hatályát. A területrendezésről szóló új törvény lépett a helyébe, amelyik a parti területekre szigorúbb szabályozást helyez kilátásba. Sajnos, a végrehajtására vonatkozó rendeletek késlekednek. A beruházók ezt úgy értelmezhetik, hogy most joghézag van, és ezt ki akarják használni a part beépítésére.

Mi lesz veled Balaton? Marad-e még védendő, természetes parti terület, mire a rendelet megszületik?

     Kiadó: Nők a Balatonért Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.