2019. április 22., hétfő 18:10

A Reális Zöldek Klub közleménye
    Budapest, 2019. április 22., hétfő (OS) - Németországban a szélkerék, napelem kapacitások, a levegő hőmérsékletének, a szél sebességének, irányának a függvényében hazánk időjárására befolyással bírnak.

        A szélkerekek a szél kinetikus energiáját csapolják meg, a napelemek a visszasugárzás energiáját, a meleg levegő felemelkedést akadályozzák. A szélsőségesség mértéke azonos azzal a hatással. mintha hazánk területén észak-dél irányban 100 kilométer hosszú, 100 méter magas levegőt nem áteresztő kerítés volna időnként.  Egyes városainkban a "kerítés" a szmog kialakulását katalizálja, a szmog rákos betegséget okozhat. Észak-kelet Magyarország térségében a hálózati feszültség szabványos értékének a biztosítása a Mátrai Hőerőmű blokkjainak veszélyeztetett üzemmódban való járatásával lehetséges.  
     A reális zöldek szerint a paksi atomerőmű versenyképességét, az erőmű tervezett élettartamom túli engedélyezett üzemképességének megőrzése megelőzi. A civil szervezet aggályosnak tartja a 30 év tervezett üzemidő utáni meghosszabbított üzemidőben a biztonsági rendszer korábbi egynapos helyett, a 10 napos kikapcsolására vonatkozó hatósági engedély megadását.
     A Reális Zöldek és a Kormány javaslatára az Országgyűlés törvénymódosítással határozott a hazai szélkerék növekmény kapacitás befagyasztásáról. A magyar kormány benyújtotta az EU Bizottságnak a Nemzeti Energia- és Klímaterv tervezetét, amely a reális zöldek szerint az energia piac szereplői és nem a Magyarország szolgálatában fogalmazódott meg.  
    
Juhos László, elnök
        
     Kiadó: Reális Zöldek Klub

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.