2019. április 23., kedd 16:30

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2019. április 23., kedd (OS) - DK: Orbán háborúba vinné az országot?

    Gyurcsány Ferenc április 14-én beszédében arra figyelmeztetett, hogy Orbán bomlasztó akciói egy új európai háborúhoz vezethetnek. Alig egy hét múltán e vélemény megerősítéséről érkezett hír.

Sławomir Nitras, a lengyel jobbközép ellenzék parlamenti képviselője elárulta: az ukrán válság idején Orbán titkos tárgyalásokat folytatott a lengyelekkel Ukrajna felosztásáról, és Putyinhoz hasonlóan az európai határok átrajzolásáról álmodozik. Az orosz elnök emlegetése itt aligha véletlen: nemrégiben a Washington Post is arról írt, hogy Orbán az ő utasítására igyekszik aláaknázni az ukrán-magyar kapcsolatokat és fölrobbantani az európai békerendszert.  

Emlékezetes, hogy a határ sérthetetlenségét biztosító alapszerződést 1993-ban ratifikálta az országgyűlés, az akkori ellenzék, benne a Fidesz képviselőinek egyhangú támogatásával. Ellene csak az akkori kormánypártok szélsőjobboldali, később Csurka István szövetségeseivé vált képviselői szavaztak. Orbán ma az ő politikájukat követi, amiről a lakájmédia alapszerződés elleni uszításán kívül a tavaly március 15-i ünnepségen Orbán Viktor előzenekaraként szereplő kárpátaljai magyar szónok beszéde is tanúskodott.

A DK tiltakozik a magyar külpolitika kalandor, irredenta próbálkozásai ellen, amely hazánk háborúba sodródását kockáztatja és a helyzet tisztázása érdekében írásbeli kérdést intéz a miniszterelnökhöz.

Ara-Kovács Attila
külügyi kabinetvezető, országos elnökségi tag
DK

     Kiadó: Demokratikus Koalíció

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.