2019. április 25., csütörtök 15:08

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. április 25., csütörtök (OS) - Jogszerűségében is lehet jogsértő? Az ombudsman a büntetés-végrehajtás kórházában szülő, gondnokság alatt álló anya gyermekének elhelyezéséről  Mind a büntetés-végrehajtás kórháza, mind pedig az illetékes gyámhatóságok mulasztottak, amikor elválasztottak egy újszülött gyermeket a büntetését töltő anyjától – állapította meg az alapvető jogok biztosa. Székely László ombudsman szerint maga az elválasztás a törvény alapján jogszerű volt, de annak módja, az előzetes tájékoztatás és segítség elmaradása, a kapcsolattartásról való döntés elmulasztása alapjogi visszásságokat okozott. A biztos ajánlásaival a gyámhatóságok és a büntetés-végrehajtás vezetőihez fordult.

A vagyon elleni bűncselekmény elkövetése miatt jogerős büntetését töltő, cselekvőképességében teljesen korlátozott édesanya azzal fordult a biztoshoz, hogy a tököli Büntetés-végrehajtás Központi Kórházban született gyermeke csak néhány napot lehetett vele, majd elvették tőle és ideiglenes hatállyal nevelőszülői gondoskodásba helyezték. A panaszos kifogásolta, hogy erről semmilyen előzetes tájékoztatást nem kapott, a gyermek ideiglenes hatályú elhelyezését követő hónapokban pedig a gyámhatóság nem válaszolt a megkeresésére.

A bv. kórház főorvosának tájékoztatása szerint a panaszos felvételekor nem volt tudomásuk arról, hogy a nő 2015 óta cselekvőképességét teljesen korlátozó gondnokság alatt áll, tehát érvényes jognyilatkozatot nem tehet.
     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala