2019. április 25., csütörtök 15:08

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleménye (2. rész)
    Budapest, 2019. április 25., csütörtök (OS) -

    Jogszabályi kötelezettségnek megfelelően a kórház még a szülés megindulása előtt nyilatkozatot kért a várandós nőtől, hogy igényli-e együttes elhelyezését a születendő gyermekével. Ugyancsak jogszerűen megkeresték az anya lakhelye szerint illetékes szegedi gyámhatóságot, annak válasza szerint pedig cselekvőképtelensége miatt az anya gyermekével együttesen nem helyezhető el. A jogszabály alapján viszont a kórház területe szerint illetékes szigetszentmiklósi gyámhatóság dönthetett. Ezen gyámhatóság a gyermek nevelőszülőhöz helyezéséről döntő határozata azonban csak a szülés után érkezett a kórházba, így azt, hogy a gyermek nem maradhat vele, a kórház csak ekkor közölte az anyával.

Az alapjogi biztos jelentése rögzíti, hogy a polgári törvénykönyv alapján szünetel a cselekvőképtelen szülő felügyeleti joga. A biztos kiemelte, hogy a panaszost a bíróság 2015-ben helyezte gondnokság alá, amiről felvételekor a bv. intézetnek tudomással kellett bírnia, a dokumentációnak ugyanis az iratanyagban szerepelnie kellett. A kórház azonban csak 2018. február végén szerzett tudomást arról, hogy a panaszos gondnokság alatt áll, vagyis gyermekével együttesen nem helyezhető el. Az iratok szerint az anyát csak később, a szülést követő ötödik napon tájékoztatták arról, hogy a gyermeke nem maradhat vele.
     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.