2019. április 25., csütörtök 15:08

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleménye (3. rész)
    Budapest, 2019. április 25., csütörtök (OS) -

    A panaszos tisztességes eljáráshoz való jogát sértette, hogy a kórházi felvételekor nem tájékoztatták arról, hogy nincs jogi lehetőség a gyermekével való együttes elhelyezésére, később pedig nem segítettek neki, hogy feldolgozza a gyermeke elvételét.

A kórház területe szerint illetékes szigetszentmiklósi gyámhatóság eljárásával kapcsolatosan a vizsgálat megállapította, hogy a hatóság nem tájékozódott a gondnok személyéről és elérhetőségéről, így a határozatot nem küldte meg neki, és emiatt a gondnok nem tudott élni a jogorvoslat jogával. A szegedi gyámhatóság pedig nem döntött az anyai kapcsolattartás szabályozásáról, nem küldte meg a gondnoknak a panaszos kérelmeit.

A biztos hangsúlyozta, hogy a gyámhatóság a törvényben meghatározott határidőben köteles felülvizsgálni a gyermek ideiglenes hatályú elhelyezéséről szóló döntést. Ezt követően határoz annak megszüntetéséről, vagy, ha az nem lehetséges, negyvenöt napon belül elrendeli a gyermek nevelésbe vételét. A gyámhatóság azonban 2018 novemberéig semmit sem tett, a felülvizsgálat ügyében 2019. január végéig érdemben nem döntött. Az ombudsman megállapította, hogy az érintett gyámhatóságok súlyos mulasztásai sértették a panaszos tisztességes eljáráshoz és jogorvoslathoz való jogát, a gyermek védelemhez és gondoskodáshoz való jogát, valamint nem feleltek meg a gyermek legjobb érdekét képviselő eljárás elvének sem.

     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.