2019. május 14., kedd 21:15

A Magyar Patrióták Közössége közleménye
    Budapest, 2019. május 14., kedd (OS) - El a kezekkel a magyar hadisíroktól!

    A Magyar Patrióták Közössége tiltakozik az erdélyi Úzvölgye katonatemetőjében a moldvai Dormánfalva (Dărmăneşti) önkormányzata által önkényesen és illetéktelenül kialakított román katonai emlékhely miatt, amely sérti a háborús kegyeletet és a harcokban elesett hőseink örök nyugalomhoz való jogát.

A közigazgatásilag Csíkszentmártonhoz tartozó első világháborús hősi temető meggyalázásának tartjuk, hogy a román keresztek egy részét magyar katonák sírjai fölé helyezték.

Amennyiben a román állam nem gondoskodik az úzvölgyi katonatemető eredeti állapotának helyreállításáról, súlyosan megsérti a magyar-román hadisíregyezményt, amely aláírásával Románia kötelezte magát, hogy nem engedi meg a hadisírok és a háborús emlékművek közvetlen közelében olyan építmények és létesítmények elhelyezését, amelyek nem összeegyeztethetők az adott hely méltóságával.

Egyesületünk együttérzéséről biztosítja a csíkszéki önkormányzatok polgárait, akik önként vállalták az úzvölgyi katonatemető folyamatos őrzését. A moldvai Dormánfalva területbitorló eljárása arra figyelmeztet, hogy a Kárpátokon túli megyék évtizedek óta tartó elcsatolási törekvéseit meg kell fékezni a székely és a moldvai megyék közti határvita megnyugtató rendezésével.

Budapest, 2019. május 14.
Magyar Patrióták Közössége

     Kiadó: Magyar Patrióták Közössége

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.