2019. május 15., szerda 07:08

Az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa közleménye (2. rész)
    Budapest, 2019. május 15., szerda (OS) -

    A sorozat mostani záró epizódjában egy 30 gyereket felnevelő SOS-nevelőszülő, Marika mesél arról, milyen az éjszaka közepén gyereket kapni, hogy lehet szeretni másnak a gyerekét. https://www.youtube.com/watch?v=abfIGBOn_UM

A KSH 2017-es adatai szerint a 10 év alatti gyerekek közül 1300-an élnek még mindig gyermekotthonban. Évente átlagosan 8-9000 gyermek kerül állami gondoskodásba. Ettől a 2015-ös év tért el, amikor a bekerült gyerekek száma közel 2000 fővel megugrott.
A gyerekek közül a legtöbb csecsemő (1200 fő) és 1-2 éves (660 fő). Ugrásszerűen megnő a családjukból kiemelt gyerekek aránya a 14-17 éves kamaszok között, korosztályonként 400-500 fő kerül gyermekvédelembe, míg a fiatalabbak közül korosztályonként átlagosan 300 fő.

Az SOS kutatása szerint sokan nincsenek tisztában a nevelőszülőség feltételeivel, ez is visszatarthatja a jelentkezőket. Minden ötödik megkérdezett tévesen azt gondolja, hogy maximum 45 éves korig lehet gyereket fogadni.
A válaszadók negyede nem tud róla, hogy a nevelőszülők eldönthetik, milyen nemű és életkorú gyermekeket szeretnének, ahogy azt sem, hogy férfiak is lehetnek nevelőszülők.  Tízből ketten tévesen azt gondolják, feltétel, hogy a nevelőszülő házasságban vagy tartós párkapcsolatban éljen. A nevelőszülőség munkaviszony, amely beszámít a nyugdíjba és társadalombiztosítási ellátásra is jogosít, de ezt sem tudta mindenki.
Az átalakulás előtt álló SOS épp bővíti nevelőszülői hálózatát.

sajtókapcsolat: gabriella.varro@sos.hu 70/948-9904
    
     Kiadó: SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.