2019. május 15., szerda 17:42

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye
    Budapest, 2019. május 15., szerda (OS) - Magyarország élővilága is veszélyben, ha a politika nem lép -

    Sürgős lépéseket követel az LMP a kormánytól az Nemzeti Biodiverzitás Stratégiával kapcsolatban.

Globális, drámai változásokra hívja fel a figyelmet az ENSZ Biodiverzitási és Ökoszisztéma-szolgáltatási Kormányközi Tudományos Testületének május 6-án kiadott jelentése. Évente 300-400 millió tonna nehézfém kerül a vizeinkbe. A műanyagszennyezés tízszeresére nőtt 1980 óta. A talajtermékenység 23%-kal csökkent. A fakitermelés 1980 óta 45%-kal nőtt. Az állat és növényfajok 25%-át kihalás fenyegeti. Azonnali lépésekre van szükség a katasztrófa elkerülése érdekében.

Magyarországon sem jobb a helyzet. Az EU élőhelyvédelmi irányelv hatálya alá tartozó területek 59 %-ának állapota nem kielégítő, 22 %-a rossz. A fajok csaknem 53%-a nem kielégítő, 9 %-a rossz természetvédelmi helyzetű. A Fidesz-kormány környezetvédelem-ellenes viselkedése pedig jól ismert. Elég említeni Kövér Lászlót, aki szerint az elfogult média fújja csak fel a klímaváltozás problémáját. De ugyanígy kiemelhetjük a természetvédelmi intézményrendszer szétverését, vagy a zöldfelületek szisztematikus irtását.

Schmuck Erzsébet,
az LMP frakcióvezető-helyettese


     Kiadó: LMP parlamenti frakciója

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.