2019. május 16., csütörtök 12:38

A Kuvasz és Mi Alapítvány közleménye
    Budapest, 2019. május 16., csütörtök (OS) - A Kuvasz és Mi Alapítvány a jövő hétvégén Lajosmizsén rendezi meg a Hungarikum és Nemzeti Kincs kuvasz magyar kutyafajta történelmi távlatokban is egyedülálló pénzdíjas versenyét, a Gyémánt Kuvasz Kupát.

    Az elmúlt évtizedek egykomponensű, alapvetően a küllemre irányuló tenyésztésének következtében a fajta sokat veszített régi fényéből, mennyiségi szempontból a súlyosan veszélyeztetett kategóriába került, minőségét tekintve pedig a kuvasz lényege, az őrzőképesség elvesztése miatt aggódhatunk.
Egyre többek számára válik világossá, hogy a rettenthetetlen őrzőképesség, ami miatt korábban a kuvasz sokak szemében negatív jelenség volt, valójában a világ kutyafajtáit tekintve is párját ritkító, hatalmas érték. Az Alapítvány, és a Kupa célja a mennyiség növelése mellett az "Ősi Kuvaszvér" kutatása, megőrzése, erősítése.
A Gyémánt Kuvasz Kupán a nevezett kuvaszokat nem csupán a külső megjelenésük, hanem az őrzőképességük és a szervezeti szilárdságuk alapján is értékeljük. Az őrzőképesség meglétét három, igen látványos feladattal vizsgáljuk. Ezek közül a legnagyobb érdeklődés a csoportos tesztet övezi, ahol egy "csibész" támadást indít a kuvaszok egész csoportja ellen, de izgalmas kérdés az is, hogy egy mai kuvasz megvédi-e a gazdáját egy utcai támadás során.
További információk A Kuvasz és Mi Alapítvány facebook oldalán, valamint a kuvasz@yahoo.com mail-címen és a 06303281514-es telefonszámon kaphatók.

Vajó Zoltán
alapító
                    
     Kiadó: A Kuvasz és Mi Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.