2019. május 16., csütörtök 14:16

Az Alternatív Gazdasági és Demográfiai Fejlesztési Központ Egyesület közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. május 16., csütörtök (OS) - Harmincötezerrel fogy évente a magyar munkavállalók száma

    Folyamatos nehézségeket okoz a gazdaságban az állandósult munkaerőhiány. Hiány van ma már a takarítóktól kezdve, a mérnökökig. Az Alternatív Gazdasági és Demográfiai Fejlesztési Központ kutatása rámutat a munkaerőhiány kialakulásában jelentős szerepet játszó egyik tényezőre, a jelenleg is folyamatban lévő generációváltásra. Szervezetünk számszerűsítette a KSH adatai alapján, évente mennyivel csökken a "Ratkó" generáció nyugdíjba vonulásával az aktív munkaerő száma hazánkban.

A KSH adatai alapján készített tanulmány szerint, évente megközelítőleg 35 ezer fővel vonulnak többen nyugállományba Magyarországon, mint ahányan belépnek a munkaerőpiacra.
A számítás a jelenlegi nyugdíjazási szabályozásokat, illetve a valós nyugdíjba vonulási átlagot vette figyelembe (nőknél 61, férfiaknál átlagosan 63,5 évesen vonulnak nyugdíjba a magyar dolgozók), illetve a fiataloknál a 21 éves kort vette számításba a munkába lépés átlagos életkoraként.

Az adatokat látva megérthetjük, hogy milyen nehéz helyzetbe hozza a gazdasági szereplőket, hogy évente megközelítőleg 35 ezer dolgozóval kevesebbre számíthatnak a munkaerőpiacon. Jobban érzékelhető a szám nagysága, ha arra gondolunk, hogy minden évben három győri Audi gyár teljes dolgozói létszámával fogyatkozik a magyar munkaerő. A szám még lehangolóbb, amennyiben belekalkuláljuk azon fiatalokat, illetve középkorúakat, akik nem Magyarországon képzelik el a jövőjüket, és elhagyják az országot.

     Kiadó: Alternatív Gazdasági és Demográfiai Fejlesztési Központ Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.