2019. május 17., péntek 13:23

A Közép Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület közleménye (2. rész)
    Budapest, 2019. május 17., péntek (OS) - KEP Fórum témája volt Közép-Európa helyzete a páneurópai piknik után 30 évvel

A fórum célja volt bemutatni a páneurópai piknik által elindított történelmi folyamat meghatározó jelentőségét a magyarországi rendszerváltoztatásra és általa segítve az egész közép-európai térség politikai és társadalmi irányváltására. A rendezvény feleleveníti az ezt a gyújtópontot követő eseményeket: az 1989. szeptember 10-én megtörtént határnyitást, a németek közötti családegyesítést, a Magyar Köztársaság kikiáltását, majd futótűzként a berlini fal ledöntését, a rendszerváltoztatást a környező országokban, az NDK megszűnését, Németország békés újraegyesítését, a Szovjetunió, a Varsói Szerződés és a KGST felbomlását, 9 új állam létrejöttét a térségben. A Fórum Történeti Szekciója feladata volt bemutatni az elmúlt 3 évtizedes folyamatot, benne a magyar vonatkozású történéseket és folyamatokat, magyarországi tapasztalatokat. Magyarország 2030-ig biztosan főszereplő marad európai viszonylatban. Reálisnak látszik, hogy Magyarország az Európai Unió átlagánál gyorsabban fejlődjön a demográfiai helyzet, az oktatás, az egészségügy tekintetében és több más kulcsfontosságú területen. A továbbiakban prof. Pók Attila, az MTA – Tört. tud.-i Intézet igazgatóhelyettese, az EMMT alelnöke a magyar-német kapcsolatok fordulópontjairól, prof. Kovács Árpád a Költségvetési Tanács elnöke, az MKT örökös tiszteletbeli elnöke Magyarország gazdasági fejlődéséről és hosszabb távú kilátásairól szólt.
     Kiadó: Közép Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület