2019. május 17., péntek 16:00

A Cracovia Expressz Alapítvány közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. május 17., péntek (OS) - MÁJUS 20-ÁN INDUL A 13. MAGYAR FILMTAVASZ KRAKKÓBAN. A FILMSZEMLE DÍSZVENDÉGE MÉSZÁROS MÁRTA.

13. alkalommal rendezik meg Lengyelországban a Magyar Filmtavaszt, amely idén tíz nagyvárosba: Krakkóba, Varsóba, Szczecinbe, Toruńba, Újszandecbe, Katowicébe, Wrocławba, Lublinba, Łódźba és Poznańba látogat el. A filmszemle díszvendége a lengyel közönség által is ismert és nagyra becsült Mészáros Márta és forgatókönyvírója: Pataki Éva, valamint Kolovratnik Krisztián, aki a Budapest Noir krakkói bemutatójára érkezik Lengyelországba.

A civil szervezetként működő Krakkói Magyar Centrum önálló programja 2001 óta évről-évre lehetőséget teremt a lengyel közönségnek, hogy megismerkedjen a hazai filmművészet legfrissebb alkotásaival. Európában nincs még egy ilyen nagyszabású, külföldi magyar filmes rendezvénysorozat, mely ciklikusan, egy egész országot lefedve kerülne megrendezésre. A szemle fővédnöke a varsói Magyar Nagykövetség és a krakkói Magyar Főkonzulátus, fő támogatója a Magyar Nemzeti Filmalap, lengyel részről pedig a Wacław Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet.
     Kiadó: Cracovia Expressz Alapítvány