2019. május 19., vasárnap 11:03

A Belügyminisztérium közleménye
    Budapest, 2019. május 19., vasárnap (OS) - "371 Csillag" –  gálaműsor a Bátorság és a Roma Ifjúság Napja alkalmából

A társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkárság támogatásával a Roma Produkciós Iroda ötödik alkalommal rendezett megemlékezést az Auschwitz-Birkenau cigánylágerben elesettek emlékére a Nemzeti Színházban. Az előadáson a kortárs művészetek kiemelkedő képviselői állítottak emléket az áldozatoknak, a műsorszámokat a túlélők adaptált vallomásai kötötték össze.
A díszelőadáson - mások mellett - fellépett Lázár Kati Kossuth díjas színművész, Snétberger Ferenc Kossuth díjas gitárművész és a Parno Graszt zenekar.
Az eseményen beszédet mondott Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára és Vecsei Miklós, a diagnózisalapú felzárkózási roma stratégia előkészítésének és végrehajtásának koordinálásáért felelős miniszterelnöki biztos.
Május 16-a az évfordulója az auschwitzi roma családi táborban 1944-ben kitört lázadásnak. Ezen a napon emlékezünk arra a 371 cigány gyermekre, akik a haláltáborban születtek, a náci vérontás áldozatai lettek és a holokauszt roma áldozatait jelképezik.

Kiadó: Belügyminisztérium