2019. május 23., csütörtök 07:53

A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. május 22., szerda (OS) - Sokat romlott az elektronikus ügyintézés színvonala, de levélszemélt kiküldésére van kapacitás

    Az adóhatóság 2018 decemberében kikapcsolta a fájlnevekben a cégneveket, így a letöltött PDF fájlneve kizárólag számokat tartalmaz. A bagatellnek tűnő változtatás nagyon komoly ügyviteli túlterhelést okoz, hiszen a fájlnevek nélkül nagyon nehéz tájékozódni, hogy mely adózó, milyen témájú küldeményéről van szó. Az adóhatóság vezetői márciusban tettek ígéretet egy rendezvény során, hogy visszaállnak a cégnevek feltüntetésére. Az ígéret azóta se teljesült.

A NISZ Zrt ígéretet tett arra, hogy a félkész cégkapu alapvető hiányosságait pótolják. Erre se került még sor.

Voltak azonban pozitív fejlemények is. Például az adóhatóság a hónap vége előtt tájékoztatást adott a köztartozásmentességet érintő tartozásról, vagy bevallási teendőkről. Miután elsőre ez kudarcba fulladt, abbahagyták.

Eközben - kérésünk ellenére - a NAV Központi Irányítása és az Igazságügyi Minisztérium a levélszemét szintű tájékoztatásokba kezdett a hivatalos közlésekre való tárhelyen, amit így is hosszabb-rövidebb üzemeszünetek tesznek gyakran használhatatlanná.

A NAV azzal is tetézte az üzenet-káoszt, hogy a legutóbbi társasági adóbevallásról szóló értesítésében arra célozgatott, hogy a könyvelő korábban már késett ezzel a bevallással, amit rendre számon is kérnek az ügyfelek, munkáltatók a könyvelőiken, akik akkor is magyarázkodhattak, ha egyáltalán nem volt késés. Sajnos ki kell mondani, hogy ez hitelrontás.
    
     Kiadó: Magyar Könyvelők Országos Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.