2019. május 23., csütörtök 15:39

A Magyarországi Kisegyházak Szövetsége közleménye (2. rész)
    Budapest, 2019. május 23., csütörtök (OS) - 80 év alatt mi sem változott II. rész

    A 80 évvel ezelőtt elfogadott második zsidótörvény felfogását tekintve alig különbözik a jelenlegi egyházi sarkalatos törvénytől. A közhiedelemmel ellentétben a zsidótörvény nem faji, hanem vallási alapon különbözteti meg és definiálja a zsidóság mibenlétét. Bevetten jónak tartja a keresztény vallást és rossznak az izraelitát. Hiszen a zsidókat a törvény számtalan módon bünteti és korlátozza a továbbiakban.
Hasonlóképpen, mint az egyházi sarkalatos törvény a nem bevett egyházakat és híveiket.
Tehát a zsidótörvény első paragrafusa szerint azt kell zsidónak tekinteni, aki saját maga, vagy egyik szülője, vagy legalább két nagyszülője a törvény hatályba lépése előtt izraelita hitfelekezet tagja volt.
Viszont nem kell zsidónak tekinteni azt, akinek mindkét szülője házasságkötéskor valamelyik keresztény hitfelekezet tagja volt, és azon túl is keresztény hitfelekezet tagja maradt, vagy szülőinek házasságuk megkötése előtt a törvényben meghatározott módon kötött megegyezése értelmében a keresztény szülő vallását követi és a házasság megkötésekor izraelita vallású szülő az 1939. évi január hó 1. napja előtt valamely keresztény hitfelekezetre tért át és azontúl is keresztény hitfelekezet tagja maradt, stb.
Biztos nem véletlen, hogy április 15-e az egyházi sarkalatos törvény hatályba lépésének a napja. Ugyanis Teleki miniszterelnök is ezen a napon mondta beszédét a második zsidótörvény beterjesztéséhez.

     Kiadó: Magyarországi Kisegyházak Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.