2019. május 23., csütörtök 16:50

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. május 23., csütörtök (OS) - Sikeres magyar kiállás a hazai fuvarozók érdekében   A magyar küldöttség határozott fellépése akadályozta meg az Európai Unión kívüli országok fuvarozói kvótáinak növelését a Nemzetközi Közlekedési Fórum (ITF) éves miniszteri csúcstalálkozóján 2019. május 23-án, Lipcsében. A testület a kérdést szakértői szintre utalta vissza, abban a tagországok megegyezése esetén legkorábban egy év múlva születhet döntés.

    Az OECD keretében működő, párizsi székhelyű ITF felel többek között a CEMT többoldalú árufuvarozói engedélyekkel kapcsolatos döntések meghozataláért is. A csúcstalálkozó előtt a három meghatározó hazai fuvarozói érdekképviselet levélben kérte Palkovics László innovációs és technológiai minisztert, hogy Magyarország tegyen lépéseket a magyar fuvarozók érdekeinek érvényesítéséért.

A lipcsei zárt miniszteri ülésen a felszólalók többsége a liberalizálást támogatta. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium képviseletében Tóth Péter kiállt a magyar fuvarozók nemzetközi árufuvarozási piaci pozíciójának védelme mellett. A közlekedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár kijelentette, hogy Magyarország nem támogatja a CEMT engedélyek mennyiségének növelését, mivel az az Európai Unión kívüli országok térnyerését eredményezné a belső piacon. Egy efféle lépés különösen annak fényében elfogadhatatlan, hogy a nyugat-európai országok protekcionista intézkedések bevezetésére készülnek a Mobilitási Csomagon és a kiküldetési irányelven keresztül.
     Kiadó: Innovációs és Technológiai Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.