2019. június 6., csütörtök 10:05

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. június 6., csütörtök (OS) - Az ombudsman kezdeményezése nyomán megkezdődött a Gyermekjogi Egyezmény panasztételi kiegészítő jegyzőkönyvéhez való csatlakozás kormányzati döntésének előkészítése   Magyarország jelenleg még nem részese az idén 30 éves jubileumát ünneplő Gyermekjogi Egyezmény panasztételi eljárásokról szóló kiegészítő jegyzőkönyvének. Jelentős fejlemény ezért az, hogy Székely László alapjogi biztos felhívása nyomán az Emberi Erőforrások Minisztérium család- és ifjúságügyért felelős államtitkára jelezte: megkezdték a kiegészítő jegyzőkönyvhöz való csatlakozáshoz szükséges döntés előkészítését.

    Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Közgyűlése 1989. november 20-án fogadta el a Gyermekjogi Egyezményt, amely tartalmazza azokat a jogokat, amelyek biztosítása és tisztelete a világ valamennyi államának kötelessége. Ennek a dokumentumnak a kiegészítő jegyzőkönyve 2014. április 14-i hatállyal hozta létre a panasztételi eljárások mechanizmusát, amely lehetővé teszi, hogy a gyermekek, illetve gyermekek csoportja vagy képviselőik a Gyermekjogi Bizottsághoz fordulhassanak panasszal, amennyiben az Egyezményben részes valamely állam megsérti a gyermekek jogait. A cél az, hogy az Egyezményben és  kiegészítő jegyzőkönyveiben garantált egyes gyermeki jogok nemzetközi szinten is érvényesíthetőek legyenek.

Panasz – értelemszerűen – csak olyan államokkal szemben nyújtható be, amelyek csatlakoztak a jegyzőkönyvhöz.
     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.