2019. június 9., vasárnap 14:46

Az LMP parlamenti frakciója közleménye
    Budapest, 2019. június 9., vasárnap (OS) - A Fidesz rászabadítja a jetskiket a Balatonra -

Az LMP törvénymódosító javaslatot nyújtott be, hogy a nemzeti kincsnek számító tavainkon, a Balatonon, a Velencei tavon és a Fertő- tón, tiltsák be az elektromos meghajtású jetskik és kishajók közlekedését is. A Fidesz tovább pusztítja a Balatont azzal, hogy nem támogatta a zöld párt kezdeményezését a Gazdasági bizottság ülésén, így azt nem is tárgyalhatja az Országgyűlés.

A Fidesz rövid távú gazdasági érdekei miatt folyamatosan pusztítja a Balatont. Kormányközeli gazdasági szereplők vásárolják fel a legértékesebb partszakaszokat, irtják a nádasokat és part menti erdősávokat, lebetonozzák a tópartot. Most a kormány asszisztálásával rászabadítják a jetskiket élővizeinkre.

A Balaton és más tavaink sok ezer embernek nyújtanak kikapcsolódási, pihenési és kirándulási lehetőséget. Az emberek a nyugalom és az érintetlen táj szépsége miatt keresik fel e helyeket. Egyben olyan kivételes ökoszisztémákról van szó, melyeket meg kell védenünk a jövő nemzedékek számára.

Így a jetskiknek elektromos meghajtással sincs semmi helyük a tavainkon. A tiltás természetesen továbbra sem vonatkozna a horgászok és vitorlások által használt eddigi motorokra. Az LMP abban bízik, hogy az elutasítás után erősödni fog a civil ellenállás, ennek hatására a közeljövőben az Országgyűlés tárgyalhatja a témát.

Schmuck Erzsébet,
az LMP frakcióvezető-helyettese