2019. június 20., csütörtök 15:43

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. június 20., csütörtök (OS) - A kormány kivérezteti az önkormányzatokat -

    A jövő évi költségvetés tervezete alapján 2020-ban is folytatódik az önkormányzatok lassú és szándékos kivéreztetése: a normák ugyan csekély mértékben növekedtek, de ez csupán csepp a tengerben, mivel a plusz forrás töredéke az elmúlt években elvont forrásoknak. Érdemi fejlesztésre ezért a jövő évben sem lesz lehetőség, sőt a költségvetési források, még az állagmegóvásra se lesznek elegendőek a legtöbb településen.

A 2020-as költségvetés tervezete alapján ugyan jövőre minimális mértékben emelkedik a települési normatíva, azonban ez nem fogja javítani az önkormányzatok helyzetét, mivel a költségek ennél nagyobb arányban ugranak meg. Egyrészt a közmunkaprogram továbbra is jelentős terhet jelent a települések szempontjából, ugyanis a központi forrás sem a közmunkásként dolgozók megélhetését, sem a munkaerőpiacra való visszatéréshez szükséges átképzés költségét nem fedezi.

A településüzemeltetési norma emelése szintén nem elegendő, hiszen az elvándorlás és a szakemberhiány miatt a szolgáltatások ára jelentősen növekedett az elmúlt években.

Évek óta súlyos probléma a köztisztviselők fizetése: ugyan jövőre van lehetőség arra, hogy a munkáltató eltérítés keretében ötvenezer forintos emelést adjon, azonban ez nem garantált, így számtalan önkormányzat esetében nem tudják, vagy nem akarják majd megadni.
    
     Kiadó: LMP parlamenti frakciója

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.