2019. június 21., péntek 12:26

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének közleménye
    Budapest, 2019. június 21., péntek (OS) - Még megoldatlan a bérkérdés a felsőoktatásban!

    Figyelmeztetjük a Kormányt a 2020. évi költségvetés parlamenti elfogadása előtt, hogy a felsőoktatásban a hosszú ideje akut problémát jelentő bérkérdés még mindig megoldatlan.
Az állami fenntartású felsőoktatási intézmények alapműködésének biztosítása állami feladat. Ennek egyik alapeleme a felsőoktatásban dolgozók alapilletményének a felsőoktatás társadalmi súlyának megfelelő, a megélhetést és kiszámítható életpályát biztosító, a differenciálást lehetővé tevő szintre emelése. Az oktatást/kutatást támogató munkakörben dolgozók többségének alapjövedelmét ma már a garantált bérminimum értéke határozza meg. Ez a 2008 óta változatlan közalkalmazotti bértábla fizetési fokozatainak felülírását és nivellálását, továbbá a képzettség és szakmai tapasztalat garantált differenciálással történő elismerésének kiiktatását jelenti. Az oktatói bértábla alapját képező "egyetemi tanár 1" fizetési fokozat költségvetésben garantált illetményét legalább a V4 országok átlagának megfelelő szintre kell emelni, a bértábla aránytalanságait meg kell szüntetni. Különösen sürgető, hogy a pályakezdő oktatók/kutatók jelenleg méltatlanul alacsony garantált illetménye elérje az alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresetének értékét.
Elvárjuk, hogy a költségvetésben e célra biztosított források külső források bevonása nélkül is biztosítsák az állami fenntartású felsőoktatási intézmények alapfeladatainak ellátását és lehetővé tegyék a bérhelyzet érdemi javítását.

     Kiadó: Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.