2019. június 23., vasárnap 22:50

A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének közleménye
    Budapest, 2019. június 23., vasárnap (OS) - Több, mint 45 000 működő cégnél nincs még cégkapu!

    A Credit Online-tól kapott adatok szerint a 2019 június 20-án mért adat szerint a cégek 8%-a még mindig nem rendelkezik cégkapuval. ami sürgős kormányzati intézkedést igényel!

Ismeretes, hogy az új cégek úgy jöhetnek létre, hogy nincs cégkapujuk, illetve a cégkapu elbírálási folyamatos egy vállalat, a NISZ Zrt végzi, így a hibás döntést nem lehet hatóság eljárásban vizsgálni. Problémát jelent még az is, hogy a cégkapunál nincs együttes cégjegyzés, illetve az üzenetek - pedig a jogszabály ezt nem írja elő - 30 nap után eltűnnek, így az új cégkapumegbízott nem láthatja a "múltat", mert archívumot a NISZ Zrt nem tart fenn. A cégkapu számos alapvető funkciót nélkülöz, például nem lehet látni, hogy a jogosultak közül ki és mikor töltötte le a küldeményt. A legfontosabb üzenetek szűrése lenne, ami még gyerekcipőben jár. Így az elektronikus ügyintézésre leginkább fogékony könyvelők se vállalnak - ellenérték fejében - cégkapu-kezelést, ami miatt a NAV még nem tette kötelezővé a cégkapus beküldést az adóbevallások, beadványok terén.

A civil szervezeteknek is kell cégkaput nyitniuk! A kb. 60 ezer működő civil szervezet között - a cégekhez képest - még rosszabb lehet az arány, azonban ezt csak becsülni lehet, mert a cégkapu adataik nem szerepelnek a bírósági névjegyzékben. Az MKOE tagjainak tapasztalata alapján a civil szervezetek fele továbbra sem rendelkezik cégkapuval!
     Kiadó: Magyar Könyvelők Országos Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.