2019. június 25., kedd 14:29

Az Agrárminisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. június 25., kedd (OS) - Az Agrárminisztérium saját halottjának tekinti Dr. Gergátz Elemért

    Életének 78. évében elhunyt Dr. Gergátz Elemér, az Antall–kormány egykori földművelésügyi minisztere. A szaporodásbiológus szakállatorvost az Agrárminisztérium saját halottjának tekinti.

Gergátz Elemér 1942. május 6-án születetett Rábatamásiban. Középiskolai stúdiumait a Győri Bencés Gimnáziumban végezte, 1966-ban az Állatorvostudományi Egyetemen "summa cum laude" minősítéssel diplomázott. Ezt követően az Országos Mesterséges Termékenyítő Központ Magyarkeresztúri Mesterséges Termékenyítő Főállomásán folytatta pályáját. A bikasperma tartósítási eljárások továbbfejlesztését megcélzó kutatásai mellett kidolgozta és megszervezte a központi sertéssperma ellátást és termékenyítést. A világon elsőként embrió-átültetéssel végzett állománymentesítést fertőző bakteriális betegségtől és ezzel meghonosította Magyarországon a francia lacaune juhfajtát. Kutatási tevékenysége mellett anatómiát, élettant, szaporodásbiológiát, majd állat-biotechnológiát tanított.
1991-ben felkérést kapott Antall József miniszterelnöktől a Földművelésügyi Minisztérium vezetésére. Feladatai közé tartozott a tárca új szervezetének kialakítása, a rendszerváltozás utáni mezőgazdasági szakigazgatás megteremtése. Miniszteri tevékenységének befejezését követően 1993-ban visszatért Mosonmagyaróvárra tanítani.

     Kiadó: Agrárminisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.