2019. június 26., szerda 21:36

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete közleménye
    Budapest, 2019. június 26., szerda (OS) - Az adóhatóság levélszemetet küld a katásoknak, hogy fizessenek 75 ezer forint katát

    A hivatalos közlésekre szánt tárhelyet megcélzó "tájékoztatás" tartalmával több probléma is van:

1.
A KATA befizetésekor a nyugdíjalap nem részesedik, a KATA teljes bevétele a központi költségvetésé. A nyugdíjak megállapítási, kifizetési rendszere a parlamenti többsége által megváltoztatható. Szokatlan, hogy az adóhatóság a központi költségvetés többlet-bevételeiért lobbizik.

2.
40 év KATA = 40 év szolgálati idővel. A levél ehhez képest azt a tévképzetet erősíti, hogy a főállású katás csak 236 nap szolgálati időt szerez. A szolgálati idő azonban csavaros fogalom: összeget és jogosultságot is jelenti. Az időbeli jogosultság tehát megvan, a nyugdíj összege lehet alacsonyabb 50.000 Ft havi kata mellett. Az összeg megbecslése azonban hiányzik az egyoldalas közleményből. A kisadózók a jelenlegi nyugdíjszabályozás szerint 40 év kisadózással - egyes nyugdíjkalkulátorok szerint - kb. 38 ezer forint havi nyugdíjt kapnának, a 75 ezer forintot fizetők pedig 58 ezret. Az első olyan személy, aki 40 évig kisadózást végzett 2053-ban fog nyugdíjba menni.

3.
A nyugdíjkalkuláció kérelmezése bonyolult ÁNYK telepítési folyamatot igényel és valójában a kormányhivatal nem fogja tudni az egyeztetést lefolytatni, ügyintézőhiány miatt (főleg Budapesten).

4.
Az ilyen NAV értesítések esetén az ügyfél a könyvelőjét hívja, hogy magyarázza el, hogy a hivatal mit akar. Ez a könyvelőknek többlet-ügyintézést jelent.
     Kiadó: Magyar Könyvelők Országos Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.