2019. június 27., csütörtök 11:12

A Miniszterelnökség közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. június 27., csütörtök (OS) - Magyarország Kormánya mély fájdalommal értesült, hogy a neves történész, a magyar történelem egyik legkiválóbb külföldi ismerője, Norman Stone életének 79. évében, 2019. június 19-én budapesti lakásában tragikus hirtelenséggel elhunyt.

    Norman Stone 1941. március 8-án született a skóciai Glasgow-ban. Édesapja a második világháborúban halt hősi halált. Ez a családi tragédia irányította figyelmét a világháborúk felé, s mind az első, mind a második világégés történetének nemzetközileg elismert kutatójává vált. Cambridge-i egyetemi évei alatt érdeklődése az Osztrák-Magyar Monarchia története felé fordult, s nemcsak németül, hanem magyarul is megtanult. Az 1960-as évek végétől folyamatos kapcsolatot ápolt a külhoni magyar közösségekkel és magyarországi szakmai fórumokkal. Margaret Thatcher miniszterelnöksége idején politikai szerepet is vállalt; a brit miniszterelnök külpolitikai tanácsadójaként és beszédírójaként dolgozott.
Norman Stone olyan történész volt, aki nem félt újszerű álláspontokat megfogalmazni, s ezzel akár a szakmai konszenzustól eltérő, de mindig megfontolt érvrendszeren alapuló nézeteit képviselni.
     Kiadó: Miniszterelnökség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.