2019. június 27., csütörtök 15:28

Az Arany Liliom Közhasznú Alapítvány közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. június 27., csütörtök (OS) - HITELES MOZGALOM KÖZLEMÉNY

    Fordulópont a devizahitel bírói megítélésében - sok hibával! Kegyelemdöfés helyett újraszámolásra van szükség! A Kúria Tanácsadó Testülete egy hete döntött. A Kúria végre-valahára kimondta azt, amit már évek óta várunk tőle. A bankok tudták ugyanis a devizahitelezés időszakában, hogy a deviza árfolyam tartós és jelentős emelkedése várható.

A Kúria megállapítása: "Az infláció jelenségével viszont az átlagos fogyasztó is tisztában volt, tehát annyit mindenképpen fel kellett ismernie, hogy a devizaalapúságból következően, valamint a forint és a svájci frank inflációjának különbségéből adódóan az árfolyamok elcsúszhatnak."

A Bankszövetség legismertebb vezetője mindezt évekkel ezelőtt más szavakkal, sokkal érthetőbben így fogalmazta meg: "az alacsony kamatozású deviza folyamatosan fel fog értékelődni, és ezzel folyamatosan nőni fog a havi törlesztőrészlet, a roppant alacsony kamatokért cserébe normál esetben egy árfolyam-növekedés bekövetkeztével kell számolni".

A Bankszövetség 2006 januárjában a lakosság számára készült tájékoztatójában azonban teljesen ellentétes állítás szerepelt. Azt mondták a bankok a devizahitel biztonságos, nem kell félni! "Mivel a devizahitelek túlnyomó többsége hosszabb lejáratú hitel, az esetleges néhány napos nagyobb árfolyam ingadozás a törlesztési terheket érdemben nem változtatja meg."

     Kiadó: Arany Liliom Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.