2019. július 2., kedd 13:44

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. július 2., kedd (OS) - Az alapjogi biztos a budapesti Esze Tamás Gyermekotthon működéséről  Aggasztóan hiányos személyi, illetve erősen leromlott tárgyi feltételekkel, a tankötelezettség teljesítésének ellenőrzése, valamint kellő kontroll nélkül nevelkednek a gyermekek az Esze Tamás Gyermekotthonban. A szomszédok beadványának vizsgálata nyomán ezt állapította meg Székely László ombudsman, aki ajánlásaival a szaktárcához és az otthon fenntartójához fordult.

    A Budapest XII. kerületében működő Bólyai Gyermekotthoni Központ Esze Tamás Gyermekotthonában és közvetlen közelében az utóbbi időkben tűrhetetlen állapotok uralkodnak – panaszolták az alapvető jogok biztosának az otthon szomszédságában élők. Jelezték, hogy a nemegyszer csak 8–10 éves gyermekek órák hosszat, sokszor késő estig az utcán vannak, ott dohányoznak, bandáznak, kukákat borogatnak, tüzet gyújtanak, akadályozzák a forgalmat, hangosan káromkodnak. A Gyermekotthonban a dolgozók rendkívül alacsony juttatásai miatt a fluktuáció igen magas, és a környéken lakók szerint a gondozott gyermekek oktatását sem tudják megfelelően biztosítani.

Az alapjogi biztos helyszíni vizsgálatot rendelt el, amelynek tapasztalatai szerint a Gyermekotthont és környezetét a rendezetlenség, a "lelakottság" jellemzi.
    
     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.