2019. július 2., kedd 13:44

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2019. július 2., kedd (OS) -

Az ombudsman munkatársai ugyanis összetört szekrényeket, kibelezett kárpitos bútorokat, szétdobált tárgyakat, cigarettacsikkeket, szabadon hozzáférhető gyógyszeres szekrényt, málló vakolatot, rossz állapotban lévő udvart, sportpályát láttak. A raktárban több éve lejárt élelmiszereket és feltehetően rágcsálóktól származó ürüléket is találtak. A 2018 őszén beázott csoportszobát nem újították fel, azt a vizsgálat idején nem lehetett használni. A biztos hangsúlyozta, hogy szakellátásban élő, kiszolgáltatott helyzetben lévő, kötelező és intézményesített ellátást igénybe vevő gyermekekről van szó. A jelentés kiemeli, hogy a velük foglalkozó szakemberek felelőssége és kötelessége volna felhívni a figyelmet a dohányzás káros következményeire, megelőzni a rászokást, a függőség kialakulását, segítséget nyújtani a leszokáshoz. Székely László rámutatott, hogy a Gyermekotthon dohányzással kapcsolatos passzív magatartása önmagában is sérti a gyermeki jogokat. Az ombudsman így az ott nevelt gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogával összefüggő súlyos visszásságot állapított meg.

A vizsgálat feltárta, hogy a Gyermekotthonban a 26 álláshelyből – a folyamatos hirdetések dacára – mindössze 16-ot tudtak betölteni. A problémát a megbízási szerződéssel foglalkoztatott munkatársak sem tudják érdemben orvosolni, a szakdolgozók hiánya miatt pedig folyamatos csoportösszevonásra volt szükség.

Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala