2019. július 2., kedd 13:44

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (3. rész)
    Budapest, 2019. július 2., kedd (OS) -

    E tartós létszámhiány sérti a gyermekotthonban élő gyermekek jogait. Az alapjogi biztos megállapította, hogy a gyermekvédelmi szakellátás tárgyi-személyi hiányosságaira visszavezethető működési zavarok miatt nem érvényesülhet maradéktalanul a gyermeket az állam és a társadalom részéről megillető védelemhez való jog, és csorbul a gyermek legjobb érdekeit szolgáló eljárás elve is.

Az intézményben elhelyezett 26 gondozottból életkora alapján 16 gyermek (8 fiú és 8 lány) tankötelezett. A dolgozói létszámhiány miatt, továbbá azért, mert a gyermekek különböző iskolákba járnak, a Gyermekotthon nem tudja ellenőrizni, hogy a gyermekek ténylegesen az iskolában vannak-e. A helyszíni vizsgálat idején 8 gyermek tartózkodott az intézményben, a többiekről nem volt információ. A biztos álláspontja szerint a családi gondoskodást nélkülöző gyermekek egyetlen lehetőség a kitörésre, az önálló életvitelre, ha tanulnak, szakképzettséget szereznek. A biztos munkatársai azonban arról győződtek meg, hogy az otthonban gondozottak erre ösztönzést nem kapnak, a tizenéves gyermekek gyakorlatilag maguk döntenek arról, hogy eleget tesznek-e a tankötelezettségüknek. Székely László ombudsman megállapította, hogy ez a gyakorlat sérti a Gyermekjogi Egyezményben deklarált, a családi környezetétől megfosztott gyermek jogát az állam különleges védelmére és segítségére, továbbá nem tud érvényesülni az oktatáshoz fűződő joguk sem.

     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.