2019. július 15., hétfő 14:10

A Magyar Liberális Párt közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. július 15., hétfő (OS) - Tiltakozunk a bírói függetlenséget felszámoló közigazgatási bíróságok ellen

    Ma, a bíróságok napján a független bírói intézményrendszerre emlékezünk, melynek halálos ítéletét ez év áprilisában írta alá az illiberális Fidesz-állam. Ma arra a napra is emlékezünk, amikor az Orbán-rezsim botrányos módon erőszakolta át a Parlamenten a közigazgatási bíróságok felállításáról szóló jogszabályt, amely alapjaiban sérti a hatalmi ágak szétosztásának elvét.

A törvény értelmében 2020-tól olyan bírók döntenek majd a választási bizottságot, a rendőrséget és az önkormányzatokat érintő ügyekben, akiket Orbán Viktor minisztere nevez ki. A Fidesz-kormány kiválasztottjai ítélkezhetnek az ellenzéki tüntetésekről, a sztrájkokról, a választási csalásokról és a közérdekű adatok visszatartásával kapcsolatban is.

A Magyar Liberális Párt szerint nyilvánvaló, hogy nem beszélhetünk független és pártatlan bíróságról, ha annak tagjairól, a bírák kinevezéséről és leváltásáról a végrehajtó hatalom képviselője, az igazságügyi miniszter egy személyben dönthet. Ezért kértünk Áder Jánostól előzetes, majd utólagos normakontrollt, és az ellenzék ezért fordult közösen is az Alkotmánybírósághoz. Sajnálatos módon sem a köztársasági elnök, sem az Alkotmánybíróság nem talált kivetnivalót abban, hogy a jövőben a bírák ne a törvények, hanem a kormánypártok hatalma felett őrködjenek.
     Kiadó: Magyar Liberális Párt

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.