2019. augusztus 2., péntek 10:57

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. augusztus 2., péntek (OS) - A Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes közleménye a roma holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából

        Nemzetiségi ombudsmanhelyettesként kiemelt feladatom az egyes nemzetiségi közösségek sorsfordító eseményeire való emlékezés és emlékeztetés. Ennek keretében szomorú kötelességemnek teszek eleget ma, amikor a roma holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából fél millió európai, köztük több tízezer magyar roma áldozat előtt tisztelgek.
     75 évvel ezelőtt, 1944. augusztus 2-án éjszaka az auschwitz-birkenaui lágerben a nemzetiszocialista erőszakszervezet tagjai hozzávetőleg 3000 roma gyermeket, nőt és férfit gyilkoltak meg. A Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának 1972-es határozata alapján és az Európai Parlament 2015-ös döntése nyomán augusztus 2-án emlékezünk meg a második világháború során származásuk miatt üldözött és meggyilkolt roma áldozatokról.
     Európa több országában a romák már az 1920-as években gyűlöletbeszéddel, diszkriminatív rendelkezésekkel és zaklató rendőrségi intézkedésekkel szembesültek. Egy évtized múltán Németországban már deportálásukra, teljes jogfosztásukra is sor került. Az 1940-es években pedig a Harmadik Birodalom roma lakossága a zsidósághoz hasonlóan embertelen megaláztatást és méltánytalanságokat volt kénytelen elviselni, elszenvedni. Magyarországon viszonylag korán születtek cigányellenes rendelkezések.

     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.