2019. augusztus 2., péntek 10:57

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleménye (3. rész)
    Budapest, 2019. augusztus 2., péntek (OS) -

        A rasszista indítékkal elkövetett, romagyilkosság sorozatként elhíresült támadások részeként a bűnözők két év alatt összesen kilenc alkalommal követtek el fegyverekkel és Molotov-koktélokkal cigányok elleni merényletet, és összesen hat ember életét oltották ki.
     A fentiekre is tekintettel 2017-ben adtam ki "A roma holokauszt oktatásának társadalmi szemléletformáló szerepéről és hazai helyzetéről" szóló elvi állásfoglalásomat, amelyben a megemlékezés fontossága mellett arra kívántam felhívni a figyelmet, hogy a két világháború közötti időszak üldöztetéseinek, majd a holokauszt történéseinek megfelelő módon történő oktatása minden szempontból kulcsfontosságú. Fontosnak tartom, hogy ebből a szempontból évről évre fejlődést tapasztalhatunk: társadalmi szervezetek, egyházak és vallási közösségek, szakmai közösségek, valamint a jogalkotó is határozott lépéseket tesznek a pozitív társadalmi szemléletformálás erősítéséért.
     Meggyőződésem, hogy a társadalom egészséges védekező mechanizmusa csak akkor alakulhat ki a káros tendenciákkal szemben, ha az ifjúságot már kiskorától kezdve hiteles történelmi ismeretekkel vértezzük fel annak érdekében, hogy felismerjék a kirekesztő és gyűlöletkeltő szándékot.

     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.